guzek hypoechogenny

       

Archiwum


Poranny promień słońca | Otym i o Owym czyli ogulnie coś na temat.

Temat: usg tarczycy-brzmi jak wyrok:(
w tylnej czesci prawego plata drugi guzek o takiej samej morfologii i wymiarach 7*4*5 mm. w gornym biegunie lewego plata lity dobrze odgraniczony guzek o nieco niejednorodnej echogenicznosci, ma wymiary 7*7*5 mm. w dolnej czesci ciesni guzek lub torbiel z gesta trescia, ma wymiary 4*5 mm. poza tym oba platy i ciesn o nieco niejednorodnej echogenicznosci, bez innych zmian ogniskowych". co to znaczy lity, dobrze ograniczony, hypoechogenny, o niejednorodnej echogenicznosci, z gesta trescia?:(
Źródło: topranking.pl/1849/usg,tarczycy,brzmi,jak,wyrok.php



Temat: Co znaczy "hypoechogenny"?
... USG jąder napisali że jedno z nich zamieniło się w "hypoechogenny guz" i już jestem po jego wycięciu. pozdro T
Źródło: topranking.pl/1849/co,znaczy,hypoechogenny.php


Temat: guzek piersi.... poradzcie!!!
guzek piersi.... poradzcie!!! Witam! Na usg wykryto u mnie guzka piersi. Jest napisane , ze jest to zmiana nieregularna i hypoechogenna o wym. 073 x 0,47 x 0,68 cm. Prawdopodobnie zmiana...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,97795945,97795945,guzek_piersi_poradzcie_.html


Temat: A prolaktyna wciąż rośnie....:) Poradźcie coś!!!!
... zlewajacych sue pasamch z obszarami hypoechogennymi- obraz jak w stanie zapalnym. Nie stwierdzono cech wzmozonego unaczynnienia. W placie lewym hypoechogenny guzek o wymiarach 10x4 mm- zmiana zapalnna ? Gruczolak?? Okoliczne wezly...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,41463275,41463275,A_prolaktyna_wciaz_rosnie_Poradzcie_cos_.html


Temat: wynik biopsji guzka tarczycy
wynik biopsji guzka tarczycy witam MAM jednego guzka na tarczycy który jest od ok 3 lat. Opis USG widoczny niejednorodny guzek izo-hypoechogenny o wmiarach 14/12/21 mm. Tarczyca niepowiększona. Węzły chłonne niepowiększone. TSH 2,260(norma 0,400-4,000) biopsja: obraz cytologiczny odpowiada Łagodnej zmianie tarczycy. Czy to jest coś powaznego?Konieczne jest wycięcie guzka? Do lekarza ide dopiero w lutym, Pozdrawiam Jej wynik brzmi
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,105757615,105757615,wynik_biopsji_guzka_tarczycy.html


Temat: Guzki tarczycy niezłosliwe i hormony bez zmian
witam wszystkie/wszystkich forumowiczów borykajacych sie z tym problemem. Ja wybieram sie po raz pierwszy do endokrynologa poniewaz mam na szyi guzek, badania jakie wykonałam to TSH, USG i BAC. Wyniki z biopsji to hypoechogenny guzek, obfity koloid, pojedyncze komórki pęcherzykowe, TUMOR BENIGNUS. Czy ktos z was mial cos podobnego?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,38668732,38668732,Guzki_tarczycy_niezlosliwe_i_hormony_bez_zmian.html


Temat: proszę o interpretacje wyników...
kajetanek29 napisała: > W USG tarczycy stan po resekcji płata lewego. W prawym płacie hipoechogenne ogn > isko z cechami wzmożonego przepływu o wymiarach 8,6x6,4mm. Guzki hypoechogenne należą do podejrzanych. > Co do biopsji Edno poinformowała mnie że guzek musi mieć 1 cm,i na ogół nie pob > iera z mniejszych,mimo to mam w styczniu się u niej stawić na biopsję (czyżby...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,103330731,103330731,prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: Moja historia, co o tym sądzicie?
Mam wyniki usg: tarczyca o niejednorodnej echogeniczności, lewy płat wielkości ok 37x12, 3x12,8 mm obj. 3 cm/3 prawy płat 40x11x12 mm obj. 3cm/3 W lewym płacie dwie zmiany hypoechogenne wielkości 7 mm i 3,5 mm, w prawym płacie jedna wielkości 2,5mm Wychodzi na to ze guzki, chociaż ten lekarz, który robił mi usg mówił, że to co innego. Teraz rodzinny zlecił mi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,106833357,106833357,Moja_historia_co_o_tym_sadzicie_.html


Temat: guz na tarczycy
A gdzie wyczytałaś, że każdy guzek powyżej p i ę c i u mm musi byc badany biopsyjnie? Ja czytałam, że na całym świecie obowiązuje 10 mm jako granica, od której ... że guzek ma wiecej niż 5 mm, tylko dlatego, że jest hypoechogenny i dobrze unaczyniony, bo z tego co czytałam, to jest ważne. A guzek prawie na pewno będzie zmianą łagodną....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,96772750,96772750,guz_na_tarczycy.html


Temat: guz na tarczycy
>Myślę wiec, że w tym przypadku kazali zrobić biopsję nie >dlatego, że guzek ma wiecej niż 5 mm, tylko dlatego, że jest >hypoechogenny i dobrze unaczyniony, bo z tego co czytałam, to jest >ważne. a mi sie znowu wydaje, ze dlatego, ze fuzek jest 1 - takie sa bardziej podejrzane, bo zwykle guzki wystepuja po kilka sztuk. moj endo mowi, ze unaczynienie,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,96772750,96772750,guz_na_tarczycy.html


Temat: Interpretacja wyników
... jak w autoimunothyreopatii. Płat prawy o wym 47x14x15 mm - 5,5 cc, lewy 41x12x13 mm - 3,4 cc. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone". Do tej pory czytałam, że zmiany, guzkihypoechogenne...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,73477168,73477168,Interpretacja_wynikow.html


Temat: Interpretacja wyników
... pory czytałam, że zmiany, guzkihypoechogenne a ja mam calość. Mam > się bać? Czego, hashimoto? Przestań, choroba jak każda inna. Był taki wątek "na ile lat wyglądamy". Wszystkie hashimotki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,73477168,73477168,Interpretacja_wynikow.html


Temat: Wynik biopsji !!! - proszę o interpretację
Miąższ gruczołu niejednorodny (pstry) co może przemawiać za obrazem nacieków limfoidalnych w przebiegu zapalenia (wskazana ocena laboratoryjna p/ciał...które wyszły podwyższone). W dolnym biegunie płata lewego hypoechogenne ognisko bez cech unaczynienia centrum ... normie, chociaż jako laik nie wiem czy są norma w tym przypadku to znaczy dobre... Najciekawsze jest to, że podczas tej ostatniej biopsji lekarz powiedział, że nie mam guzka - to zmiana ogniskowa a nie guz..A JA DALEJ BIJĘ SIE Z MYSLAMI... Zerknijcie jeszce raz na te wyniki, bo ja dopiero początkująca jestem
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,73764809,73764809,Wynik_biopsji_prosze_o_interpretacje.html


Temat: guzki tarczycy operacja czy ciąża
z USG wyszło mi że w płacie lewym jest guzek litopłynowy 18mm x 12mm oraz guzek hypoechogenny śr. 7mm. z biobsji wyszło jeden na granicy cieśni i LP koloidowy drugi guzek hypoechogenny. obfity koloid, płaty i grupy tyreocytów. obraz odpowiada rozpoznaniu struma nodosa colloides. komurek nowotworowych nie stwierdzono. Jestem z okolic Bielska
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,85938851,85938851,guzki_tarczycy_operacja_czy_ciaza.html


Temat: Proszę o pomoc - 3 różne diagnozy
23.10.2008r. usg - płat prawy: 15x12x55mm, płat lewy 12x14x45mm. Guzek średnicy 3,5 x 2mm w lewym płacie. 10.10.2008r - scyntygrafia - guzek ciepły - wychwyt jodu 23% - nadaje się do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,86546974,86546974,Prosze_o_pomoc_3_rozne_diagnozy.html


Temat: Niskie TSH!!
... tymi moimi hormonami ale w obrazie USG oprócz tego co napisałaś zmartwił mnie ten guzek hypoechogenny który ma wielkość 9mmx7mm. Napisałam do endokrynologa maila i on odpisał tak: "Jest wole guzkowe...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,98107928,98107928,Niskie_TSH_.html


Temat: Niskie TSH!!
... nie trzeba jej leczyć tylko mam unikać jodu. Dał mi skierowanie na usg bo mój guzek hypoechogenny jest "podejrzany" i trzeba go obserwować. Następną wizytę mam w listopadzie. Jak myślicie przy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,98107928,98107928,Niskie_TSH_.html


Temat: Guzki na tarczycy
Witam.Dzisiaj bylam na wizycie u endokrynologa.Czekalam na nią niestety przeszło rok.Kontrolne usg wykazało: płat prawy: w calości hypoechogenny niejednorodnie(plamiście)-cechy wloknienia.W biegunie dolnym lita zmiana hyperechogenna o wymiarach 12,1-12,7 mm Plat lewy: Wcalości hypoechogenny niejednorodnie (plamiście).Na granicy z cieśnią lita zmiana hypoechogenna o wymiarach 9,4-7,9mm (do weryfikacji BACC) Endokrynolog powiedzial ,że nie podoba się jemu ten guzek i jest podejrzany.Biopsje z tego guzka mialam robioną rok temu ,ale chyba nie wyszla jak trzeba,bo mam napisane: nieliczne tyreocyt oraz koloid i krew,material skąpy.Następna biopsja za dwa tygodnie.Boję się ,bo lekarz powiedzial ,że guzek jest ciemny i nieladny i trzeba wykluczyć raka.Już samo to wystarczająco mnie nastraszylo i jeszcze miesięczne czekanie na wynik biopsji.Czy ktoś może doradzić ,czy to ,że guzek jest lity i hypoechogenny tzn. że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,100200963,100200963,Guzki_na_tarczycy.html


Temat: rak tarczycy - leczenie
Najpierw były podstawowe badania na poziom hormonów - OK. Potem USG wykazało, że mam nieostro odgraniczony hypoechogenny guzek o średnicy ok. 10 mmm, poza tym miąższ tarczycy o prawidłowej echogeniczności i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,55052066,55052066,rak_tarczycy_leczenie.html


Temat: zle usg tarczycy:(
takiej samej morfologii i wymiarach 7*4*5 mm. w gornym biegunie lewego plata lity dobrze odgraniczony guzek o nieco niejednorodnej echogenicznosci, ma wymiary 7*7*5 mm. w dolnej czesci ciesni guzek lub torbiel z gesta trescia, ma wymiary 4*5 mm. poza tym oba platy i ciesn o nieco niejednorodnej echogenicznosci, bez innych zmian ogniskowych". co to znaczy lity, dobrze ograniczony, hypoechogenny, o niejednorodnej echogenicznosci,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,26848034,26848034,zle_usg_tarczycy_.html


Temat: Prośba o pomoc w interpretacji wyników.
przedniej krawędzi-10x4 mm. W przyśrodkowej części PP dwa guzki o mieszanym echu 8x4 mm i 8x7mm. W okolicy dużych naczyń szyi oraz poniżej dolnych biegunów, obustronnie, pojedyncze eliptyczne w chłonne. Wynik biopsji guzka o wym 10x4 mm: Widoczne w rozmazie zaainspirowanej części eozynofilnej, grupy typowych tyreocytów, przemawiają za zmianą o charakterze łagodnym typu: nodulus adenomatosus z cechami zwyrodnienie koloidowego. Wizyta u endo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,103026396,103026396,Prosba_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow_.html


Temat: Umiesz liczyć licz na siebie
... najlepiej po 5-ciu tygodniach. >>> Czy z powodu guzków może być konieczna operacja ? Podejrzane są guzki hypoechogenne. Ty masz zmianę normo- i hyperechogenną = można obserwować.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,103336293,103336293,Umiesz_liczyc_licz_na_siebie.html


Temat: 21 tyg ciazy a hormony
usg tarczycy robione w kwietniu 2009, 9.04.2009. prawy płat- 40,6x15,1x21,3mm- objetosc 13,06ml. lewy plat -40,2X14,4 x 23,3-objetosc 13,058ml w lewym palcie w dolnym biegunie hypoechogenny, dobrze konturowany guz o wymiarach 0,7x0,5mm...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,106282134,106282134,21_tyg_ciazy_a_hormony.html


Temat: Czy mozecie mi pomoc?
Nowe usg...Oba platy o jednorodnej nieco obnizonej echogennosci.W placie lewym guzek hypoechogenny o wym.O.87x0.55.W placie prawym pojedynczy hypoechogenny guzek 0.52. Wymiary tarczycy plat prawy 1,3x1,3x4,0 plat lewy 1,3x1,4x4,1 czyli w ciagu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,90644228,90644228,Czy_mozecie_mi_pomoc_.html


Temat: co robic ?
... przyrostu nie ma. jeden guzek jest hypoechogenny a dwa pozostale normoechogenne z otoczka halo i cechai rozpadu. mowisz, ze FT4 mam bardzo niskie. badania krwi robie mniej wiecej co 2 -...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,65665765,65665765,co_robic_.html


Temat: Prośba do Rostedy-wyniki i co robić?
Bardzo Wam dziekuję za wskazówki. Co do USG-miałam robione, opis: Prawy płat 47*18*19mm, Lewy płat 51*15*16mm, cieśn. wymirze 4,5mmm. W płacie prawym 2 obszary hypoechogenne 2*3mmśr. W płacie lewym obszar o ... Rodzinny na podstawie morfologii stwierdził lekka niedokrwistość i wypisał Hemofer, który jednak powoduje okropne rewolucje żołądkowe. Reasumując: 1.lekarze na podstawie USG stwierdzają, że te guzki są to "takie drobiazgi" i "nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,66481669,66481669,Prosba_do_Rostedy_wyniki_i_co_robic_.html


Temat: Różnicowanie guza na podstawie USG - możliwe?
... był hypoechogenny, guz o wymiarach 1,7 cm na 1,5 cm, o gładkim litym konturze z niewielką szczeliną w jednym miejscu. Jako podejrzenie wpisano resorbujący się krwiak (?). Lekarz powiedział, że na...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,60618406,60618406,Roznicowanie_guza_na_podstawie_USG_mozliwe_.html


Temat: wyniki badań tarczycy
... "Tarczyca niepowiększona. W prawym płacie tarczycy pojedynczy, jednorodnie hypoechogenny guzek o wym. 16x15x25 mm, w lewym płacie widoczne dwa drobne hypoechogenne guzki z przestrzeniami płynowymi, większy o wym. 11x5x7 mm. Pozostały...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,66643896,66643896,wyniki_badan_tarczycy.html


Temat: Ziarniak
mm). Inne wezly chlonne szyjne, podzuchwowe, nadobojczykowe niepowiekszone. Slinianki symetryczne niepowiekszone bez zmian ogniskowych. Co o tym myslisz? Jezeli mozesz to prosze odpowiedz. "Najciekawsze" jest to ze w maju byl "guzek w lewym placie 3,6 mm polozony w czesci dolnej od strony grbietowej podtorebkowo + okoliczne wezly chlonne niepowiekszone. Wniosek - drobna torbiel ew. guzek kolidowy". W sierpniu na usg tego guzka nie bylo, za to pani od usg napisala "liczne hypoechodenne wezly chlonne w okolicy tarczycy". (Czy to normalne ze wezly sa hypoechogenne?) Tarczycy nie lecze, bo hormony jak najbardziej w normie ... te wezly (ktore ja czuje po palcami i wyszly na usg z prawej strony, guzek z lewej tarczycy ale przy tym przewlekly stan zapalny tego gruczolu) byly zwiazane z problemami w...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,15356935,15356935,Ziarniak.html


Temat: Ziarniak
> W sierpniu na usg tego guzka nie bylo Nie bylo w opisie, ale mogl byc w tarczycy. Tak to juz jest z usg, ze czasem cos widac, a czasem nie. Duzo zalezy od badajacego. > Czy to normalne ze wezly sa hypoechogenne? Nie jestem pewien, zreszta to chyba zalezy od ich otoczenia. > Czy biorac pod uwage caly moj "wywod" myslisz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,15356935,15356935,Ziarniak.html


Temat: choroba Scheuermanna i neuralgia międzyżebrowa
W badaniu MR w trzonach dolnych kręgów piersiowych widoczne są nierówności płytek granicznych i guzki Schmorla.Centralna wypuklina tarczy międzykręgowej L4/L5 z uciśnieniem worka oponowego. Badanie wykonano z powodu przewlekłego bólu lewej ... hypoechogenny w stosunku do prawidłowej tk.tłuszcz.i nie wykazuje patolog.unaczynienia w opcji power-doppler. R:Obraz TK ograniczonej zmiany naciekowej powłok tułowia do róznicowania npl?zap? lub martwiczej.Do rozważenia diagnostyka histopat.oraz konsult.onkologiczna. Te wszystkie cuda...
Źródło: topranking.pl/1849/choroba,scheuermanna,i,neuralgia.php


Temat: hypoechogenny guzek
co to znaczy hypoechogenny guzek tarczycy
Źródło: topranking.pl/1849/hypoechogenny,guzek.php


Temat: hypoechogenny guzek
wanda zytyńska pisze: co to znaczy hypoechogenny guzek tarczycy Oznacza zmianę w tarczycy słabiej odbijającą ultradźwięki niż prawidłowa tkanka wokół. Proponuję poczekać na konsultację lekarską i nie panikować;)
Źródło: topranking.pl/1849/hypoechogenny,guzek.php


Temat: torbiel jajnika
Endometrium mialam okreslone na grubosc 9,2 mm, wiec chyba ok. Ap77 napisz jakie masz rozmiary torbiela, co masz w rozpoznaniu guz czy torbiel i wogole co mowi twoj lekarz... Ja mam po pon. badaniach 44mm na 35mm-struktura hypoechogenna o gładkim obrysie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,14390802,14390802,torbiel_jajnika.html


Temat: Proszę o interpretację wyników badań
Proszę o interpretację wyników badań Od kilkunastu lat mam guzki tarczycy. Na początku były malutkie, dwa, potem się powiększały, ale nic poza tym z nimi się nie działo. Hormony też były ... 38 mm, cieśń szer. do 3-4mm. W prawym płacie największy guzek wielkości 18mm x 14mm x 10mm - lity o niejednorodnej echogeniczności z widocznym bardzo żywym przepływem, jego wielkość nie zmieniła się w porównaniu z badaniem poprzednim, ale zmienił się obraz USG. Poza tym w obrębie prawego płata trzy guzki o takim samych charakterze i wielkości: 6mm x 5mm, 5mm x 3mm i 6 mm x 5mm. Poza tym widoczne hypoechogenne obszary wielkości 2-3 mm jak w chorobie autoimmunologicznej. W cieśni po stronie prawej dwa guzki wielkości 2mm i 4 mm. W lewym płacie pojedyńcze owalne hypoechogenne obszary jak po stronie przeciwnej wielkości do 3mm... TSH - 1,25 (norma 0,4 - 4,0) FT4 - 1,1 (norma 0,71 - 1,85) Anty TPO Ab - 0,8...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,93546169,93546169,Prosze_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: wyciąć całkiem?
II. Obok leżąca zmiana ogniskowa hypoechogenna, typ unaczynienia III. Pozostałe guzki o średnicy do 4 mm. W cieśni podejrzenie jednej zmainy ogniskowej wnikającej od strony lewego płata. Okoliczne węzły chłonne morfologii ... albo natychmiastowe wycięcie w razie złego wyniku, lub w miarę szybkie wycięcie na początku roku. Co o tym myślicie? Nie ma szansy na leczenie jakieś farmakologiczne? Acha i ten jeden guz...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,102960960,102960960,wyciac_calkiem_.html


Temat: Guzki na tarczycy
>Czy ktoś może doradzić ,czy to ,że guzek jest lity i hypoechogenny >tzn. że może być zlośliwy? moze, nie musi. opis z usg nic nie przesadzi niestety
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,100200963,100200963,Guzki_na_tarczycy.html


Temat: Operacja tarczycy-guzki
mariolkax tak ja juz mialam biopsje i wyszlo mi ze mam hypoechogenny guzek w prawym placie tarczycy, poza tym obfity koloid, pojedyncze komórki pęcherzykowe a obraz odpowiada TUMOR BENIGNUS, czy cos...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,39684727,39684727,Operacja_tarczycy_guzki.html


Temat: guzek, TSH-0,023, ciąża - co o tym myślicie?
guzek, TSH-0,023, ciąża - co o tym myślicie? W 2002r. wykryto u mnie guzek w prawym płacie 16x20x58 o średnicy 13x15. Później była biopsja. Wynik: w rozmazie z guzka materiał obfity, stwierdza się liczne tyreocyty z cechami degeneracji i pobudzenia oraz elemntu koloidu. Całość odpowiada zmianom degeneracji w obrębie guzka przerostowego.Badania TSH,FT3 i FT4 w normie.Endokrynolog zalecił kontrolę raz do roku (obserwacja). ... FT4 - 9,59 (norma 7,29-13,45) Ginekolog zaniepokoił się i kazał jak najszybciej zgłosić się do endokrynologa. Zrobiłam także USG tarczycy: Wynik: - płat prawy o wymiarach 16x36x15 w części środkowej guzek hypoechogenny o gładkich zarysach o wymiarach 10x15 mm z drobnymi mikrozwapnieniami bez widocznych naczyń w w color doppler w miąższu guzka. Cieśń 4 m. Nie stwierdzam powiększonych węzłów chłonnych szyi. Ponieważ...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,55849779,55849779,guzek_TSH_0_023_ciaza_co_o_tym_myslicie_.html


Temat: zamęczę Was, ale poradźcie coś...
Acha, no i w usg tarczycy mam, że jest niepowiększona, że ma normalne wymiary i mam guzek umiarkowanie hypoechogenny 6x4x6, węzły niepowiększone. Ukrwienie w normie ale miąższ niejednorodny. Badanie z czerwca....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,83219740,83219740,zamecze_Was_ale_poradzcie_cos_.html




Sitedesign by AltusUmbrae.